MALBARATAMENT ALIMENTARI
#MALBARATAMENTALIMENTARI PARTICIPA AMB EL MEDI AMBIENT. CALCULA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI DOMÈSTIC
Procés participatiu que consisteix en el càlcul del malbaratament alimentari domèstic en un període de 5 dies. Només cal una bàscula i un dels documents adjunts per anotar els diferents pesos.
El Govern treballa actualment en la redacció de l’avantprojecte de la llei d’economia circular, en la qual es promou la transició cap a un consum més sostenible. Entre moltes accions, n’hi ha algunes de prevenció del malbaratament alimentari.
Menys malbaratament d'aliments
La reducció del malbaratament alimentari és una de les fites dels Objectius de desenvolupament sostenible per erradicar la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom (ODS 12: Producció i consum responsables). Segons la FAO, al món es perden 1.300 milions de tones d’aliments a l’any, xifra que equivaldria a un terç dels aliments produïts, que es perden entre el camp i el consum final. Només amb la meitat d’aquestes pèrdues es podria alimentar tota la població que passa gana al món.
D’altra banda, el malbaratament dels aliments implica que el conjunt de recursos necessaris per produir-los, com són l’aigua, el sòl i la biodiversitat, així com els productes químics i els combustibles necessaris per al cultiu i el transport, també es malbaratin, amb un gran impacte sobre la biodiversitat, la qualitat de l’aire i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. A més, representen una generació important de residus, que comporta uns costos de gestió elevats.
ODS 12.3
Per aquests motius, l’objectiu de prevenir aquest malbaratament és reduir les pèrdues en totes les etapes de la cadena, des de la producció i l’elaboració fins a la distribució i el consum. Concretament, la fita 12.3 dels ODS pretén que el 2030 s’hagi reduït a la meitat el malbaratament alimentari per càpita mundial en la venda al detall i en el consum, així com les pèrdues d'aliments en les cadenes de producció i distribució, incloses les pèrdues postcollita.
Per poder assolir l’objectiu proposat per la fita 12.3, primer hem de determinar la nostra situació inicial; per tant, hem de fer una estimació del malbaratament alimentari a escala nacional. Per això, el Govern ha engegat un conjunt d’accions adreçades a diferents col·lectius i sectors, com els restaurants, els menjadors escolars i també la ciutadania, per iniciar una campanya de càlcul del malbaratament alimentari.
El pes del malbaratament alimentari
Pel que fa a la ciutadania, mitjançant la plataforma VISC es convida a tothom a fer la pesada del seu malbaratament alimentari durant cinc dies.
Què es necessita?
- Una bàscula.
- El quadre de recollida de dades, on cal apuntar el pes dels aliments malbaratats durant cinc dies (vegeu els documents adjunts).
Atenció! És essencial no canviar els nostres hàbits durant aquest període per tenir l’estimació més autèntica possible. La intenció del recull de les dades no és emetre una crítica del malbaratament observat, sinó tenir un punt de partida realista per treballar en les accions de prevenció del malbaratament alimentari.
Documentació
En els documents següents consta el detall del funcionament de la campanya i altres documents de suport per poder omplir la graella de la manera més simple.
- Funcionament i metodologia de càlcul (pdf)
- Graella de base interactiva (Excel)
- Graella de base simple (Word)
Retorn de la graella
Un cop omplert el quadre, l’heu de retornar a través de l’enllaç següent: https://forms.gle/hXUs7W8aL9dyZiZX6.
El podreu retornar en els formats dels documents proposats (Word i Excel) o en format PDF, o en imatge. No necessiteu obrir un compte a la plataforma Visc.ad per participar en aquesta campanya.
Compartir: